Sikkerhed og jagtetikette: Sådan opfører du dig sikkert
Sikkerhed først, altid. Det er det vigtigste mantra for alle jægere – og især når man er ny, skal det sidde på rygraden. Heldigvis bliver sikkerhed gennemgået på alle jagter, typisk under morgenens parole (jagtlederens velkomst og instruktion). Lyt godt efter her, og tøv ikke med at spørge, hvis noget er uklart. Her er nogle grundlæggende sikkerhedsregler og etiketteregler, du altid skal følge:
- Håndter altid våben korrekt: Behandl dit gevær eller din riffel, som var den ladt hele tiden. Peg aldrig på andre med løbet, heller ikke for sjov eller når våbnet er tomt. Hold løbet i en sikker retning (typisk opad eller nedad mod jorden). Lad først dit våben, når jagtlederen giver lov – som regel når I er på post eller lige skal til at begynde en såt (et jagtafgrænset område). Og husk at aflade (tømme våbnet) så snart jagtlederen siger, at en såt eller jagten er slut, inden du begynder at gå rundt igen.
- Aftalte skudzoner: På fællesjagter (gruppejagter) vil I ofte aftale skudretninger og vinkler på forhånd. Overhold disse! For hagljagt betyder det typisk, at du kun skyder i en bestemt sektor foran dig og højt i luften (aldrig i retning af personer eller lavt over jorden tæt på andre). På riffeljagt skyder du kun, når du har frit skudfelt og en sikker kuglefang (baggrund, der kan stoppe kuglen, f.eks. en bakke eller jorden lige bag vildtet). Skyd aldrig mod vildt på silhuet (uden sikker baggrund) eller i retning af beboelse og veje.
- Kommunikation og ro: Under jagten skal man generelt være stille og opmærksom. Hvis du er på post, så stå eller sid stille og lyt efter vildtet – og efter evt. signaler fra jagtlederen (f.eks. hornsignaler). Skal du bevæge dig, så gør det forsigtigt og uden unødig støj. Tal dæmpet, hvis det er nødvendigt at sige noget. En jagt er ikke tidspunktet for højlydt snak eller telefonen fremme. Det handler om at give alle den bedste chance for at opleve vildtet.
- Forlad aldrig din post uden lov: Hvis du er blevet anvist et sted at stå (en post), så bliv dér til du får andet at vide. Det er fristende at gå lidt rundt, hvis der ikke sker noget, men det kan være farligt på en fællesjagt, da andre kan forveksle dig med vildt eller du kan komme i skudlinjen. Skal du absolut forlade din plads (f.eks. akut toiletbesøg), så kontakt jagtlederen pr. sms eller lignende og vent på OK, mens du afbryder jagten (aflader våbnet helt) i mellemtiden.
- Efter skuddet: Hvis du skulle være så heldig at få skudchancen og skyde til et stykke vildt, så husk at markere stedet og holde øje med vildtet. På hagljagt vil en fugl eller hare ofte falde relativt tæt på; marker retningen og vær opmærksom på, om dyret faldt. På riffeljagt: efter en kugle mod f.eks. råvildt, så lad dyret løbe eller falde, og bliv stående det præcise sted, hvor du afgav skuddet. Lad være med straks at løbe hen – vent nogle minutter, da vildtet ofte løber et lille stykke og lægger sig. Kan du se dyret ligger forendt (dødt), så giv tegn til jagtlederen eller vent på de andre. Hvis det er anskudt (ramt men løb videre), så vil en schweisshundefører (sporhund) måske blive tilkaldt for at eftersøge. Som nyjæger vil du oftest få hjælp af erfarne jægere i sådan en situation. Det vigtigste er, at du fortæller præcis hvad der skete – ingen bebrejdelser, alle er interesseret i at finde vildtet hurtigt og sikre en etisk korrekt afslutning.
- Jagtetikette og respekt: Opførsel på jagt handler også om respekt for vildtet og hinanden. Følg altid jagtleders anvisninger. Når jagten slutter, hjælper man hinanden: måske skal der samles vildt ind til paraden, eller der skal siges “tak for i dag”. Viser det sig, at du nedlagde dit første stykke vildt, kan du forvente en lille ceremoni: mange steder får nyjægeren “blod på hatten” – en tradition, hvor man får en lille dusk med blod fra vildtet i panden eller på sin hat som lykønskning. Tag det med stolthed; det er en ære, som kun sker første gang! Husk også at takke og lykønske dine medjægere, hvis de har haft succes. Jagt er et fællesskab, og en god sportsånd og ydmyghed rækker langt.
Kort sagt: brug din sunde fornuft, vær ekstra forsigtig og følg de erfarne – så kommer sikkerheden helt af sig selv. Det giver en tryg atmosfære, hvor alle kan nyde dagen.